Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka tyrolska

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wędzony boczek 10 dag
radicchio 1 główka
sałata rzymska 1 główka
rukola 1 garść
ziemniaki 4
czosnek 2 ząbki
oliwa 6 łyżek
sól
pieprz
ocet 3 łyżki
parmezan wiórki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka tyrolska

Boczek w plastrach ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Upiec na złoty kolor. Wystudzić i pokroić na małe kawałki. Sałaty umyć i osuszyć. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać i pokroić na plastry. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z octem, przyprawić solą i pieprzem. Wlać oliwę, całość ubić na gładki sos. Sałaty ułożyć na talerzach, na nich położyć plastry ziemniaków i kawałki boczku, polać sosem, posypać parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak