Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegusek inaczej

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 6-7 sztuk
suchego maku 1,5 szklanki
mąki 1 szklanka
cukru 3/4 szklanki
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
jajek 4 sztuki
cukru 1/2 szklanki
kakao 2 łyżki
cynamonu 1 łyżeczka
zmiażdżonych goździków 3-4 szt
mleko 2 szklanki
żółtek 5 sztuk
mąki ziemniaczanej 2 łyżki
mąki pszennej 1 łyżka
masła 1,5 kostki
cappuccino 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Piegusek inaczej

Poncz:

# 1 szklanka przegotowanej i wystudzonej wody
# 2 łyżki spirytusu
# aromat rumowy
# 2 łyżki cukru

Polewa:

# 1/2 puszki masy krówkowej
# 1/2 kostki margaryny
# Ponadto:
# dowolny dżem
# polewa czekoladowa

Ciasto makowe:

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (dość długo). Dodajemy pozostałe składniki i pieczemy ok 30 minut.

Ciasto ciemne:

Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i pieczemy również ok. 30 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.

Krem:

Odlewamy część mleka do rozrobienia budyniu. Resztę zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy obie mąki, żółtka, cukier oraz capuccino i dobrze rozprowadzamy. Wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając do powstania budyniu. Studzimy. Margarynę ucieramy z budyniem.

Poncz:

Wszystkie składniki ponczu należy połączyć i wymieszać.

Ciasto makowe przekrawamy na pół i lekko nasączamy. Jedną część smarujemy dowolnym dżemem i wykładamy połowę przygotowanego kremu. Następnie kładziemy ciasto ciemne i dobrze nasączamy ponczem, smarujemy dżemem i wykładamy pozostały krem. Przykrywamy drugą częścią ciasta makowego i lekko nasączamy. Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową utartą z margaryną. Ozdabiamy polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 19.01.2012 15:36
bardzo ładnie się prezentuje
Ewa104 05.08.2011 21:20
Jest trochę pracy ale ciasto wygląda smacznie,więc warto się potrudzić.
katarzynka455 24.09.2010 09:52
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak