Piegusek inaczej

Piegusek inaczej

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajek

    6-7 sztuk
  • suchego maku

    1,5 szklanki
  • mąki

    1 szklanka
  • cukru

    3/4 szklanki
  • proszku do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajek

    4 sztuki
  • cukru

    1/2 szklanki
  • kakao

    2 łyżki
  • cynamonu

    1 łyżeczka
  • zmiażdżonych goździków

    3-4 szt
  • mleka

    2 szklanki
  • żółtek

    5 sztuk
  • mąki ziemniaczanej

    2 łyżki
  • mąki pszennej

    1 łyżka
  • masła

    1,5 kostki
  • cappuccino

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Poncz:

# 1 szklanka przegotowanej i wystudzonej wody
# 2 łyżki spirytusu
# aromat rumowy
# 2 łyżki cukru

Polewa:

# 1/2 puszki masy krówkowej
# 1/2 kostki margaryny
# Ponadto:
# dowolny dżem
# polewa czekoladowa

Ciasto makowe:

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (dość długo). Dodajemy pozostałe składniki i pieczemy ok 30 minut.

Ciasto ciemne:

Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i pieczemy również ok. 30 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.

Krem:

Odlewamy część mleka do rozrobienia budyniu. Resztę zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy obie mąki, żółtka, cukier oraz capuccino i dobrze rozprowadzamy. Wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając do powstania budyniu. Studzimy. Margarynę ucieramy z budyniem.

Poncz:

Wszystkie składniki ponczu należy połączyć i wymieszać.

Ciasto makowe przekrawamy na pół i lekko nasączamy. Jedną część smarujemy dowolnym dżemem i wykładamy połowę przygotowanego kremu. Następnie kładziemy ciasto ciemne i dobrze nasączamy ponczem, smarujemy dżemem i wykładamy pozostały krem. Przykrywamy drugą częścią ciasta makowego i lekko nasączamy. Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową utartą z margaryną. Ozdabiamy polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

stokrotka

19.01.2012 15:36
bardzo ładnie się prezentuje

Ewa104

05.08.2011 21:20
Jest trochę pracy ale ciasto wygląda smacznie,więc warto się potrudzić.

katarzynka455

24.09.2010 09:52
pychotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat