Kotlety mielone pieczarkowe :

Kotlety mielone pieczarkowe :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko do namoczenia bułki,30 dag pieczarek ,pieprz mielony

  • sos pieczarkowy

  • masło

    1 łyżka
  • mięso mielone wieprzowe

    1/4 kg
  • cebula

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bułkę namoczyć w mleku . Odcisnąć . Rozdrobnić . 2 cebule drobno usiekać i usmażyć na złoto .Połowę pieczarek pokroić w drobniutką kostkę , podsmażyć na 2 łyżkach oleju na rumiano . Mięso wyrobić z cebulą, podsmażonymi pieczarkami , bułką ,jajkiem . Doprawić , pieprzem i sosem pieczarkowym . Formować kotlety ( z tej porcji wychodzi 6 sztuk ) i panierować je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano . W ostatniej fazie smażenia dodać na patelnię masło do smaku .Chwilę dusić .Osobno usmażyć na rumiano pozostałą część pokrojonych w grube plastry pieczarek .
Podawać z ziemniakami puree , obłożone pieczarkami .

Zupełnie przez przypadek doprawiłam kiedyś masę mięsna takim sosem bo robiłam kotlety na biwaku i okazało się ,że zabrakło przypraw a jest gotowy sos .Nawet zupa grzybowa do tego się nadaje ( trzeba tylko przesiać przez sitko by nie było np. makaronu ) .Spróbujcie – smaczne .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat