Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone pieczarkowe :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko do namoczenia bułki,30 dag pieczarek ,pieprz mielony
sos pieczarkowy
masło 1 łyżka
mięso mielone wieprzowe 1/4 kg
cebula 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone pieczarkowe :

Bułkę namoczyć w mleku . Odcisnąć . Rozdrobnić . 2 cebule drobno usiekać i usmażyć na złoto .Połowę pieczarek pokroić w drobniutką kostkę , podsmażyć na 2 łyżkach oleju na rumiano . Mięso wyrobić z cebulą, podsmażonymi pieczarkami , bułką ,jajkiem . Doprawić , pieprzem i sosem pieczarkowym . Formować kotlety ( z tej porcji wychodzi 6 sztuk ) i panierować je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano . W ostatniej fazie smażenia dodać na patelnię masło do smaku .Chwilę dusić .Osobno usmażyć na rumiano pozostałą część pokrojonych w grube plastry pieczarek .
Podawać z ziemniakami puree , obłożone pieczarkami .

Zupełnie przez przypadek doprawiłam kiedyś masę mięsna takim sosem bo robiłam kotlety na biwaku i okazało się ,że zabrakło przypraw a jest gotowy sos .Nawet zupa grzybowa do tego się nadaje ( trzeba tylko przesiać przez sitko by nie było np. makaronu ) .Spróbujcie – smaczne .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak