Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z makiem i owocami pod różową pianką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 1 szklanka
cukier 1 szklanka
mak 1 szklanka
mąka 1 szklanka
delicje 1 opakowanie
galaretka cytrynowa 1 szt
Masa śmietankowa
śieżka 1 opakowanie
brzoskwinie w puszce 0.5 puszki
kisiel 1 malinowy

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z makiem i owocami pod różową pianką

Białka ubijamy na sztywno,dodajemy do nich cukier,chwilę jeszcze ubijamy,dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mak. Gotowe ciasto wylewamy na natłuszczoną brytfannę i pieczemy w 180stopniach.
Galaretkę rozpuszczamy w 400ml wrzątku i odstawiamy w chłodne miejsce.
Ostudzone ciasto przekrawamy na pół. Pierwszą (dolną) część smarujemy masą (1/3) ,układamy na niej delicje i kawałki brzoskwiń na przemian. Zalewamy je tężejącą galaretką cytrynową. Kiedy galaretka stężeje rozsmarowujemy na niej resztę masy śmietankowej i na nią nakładamy górną część ciasta.Śnieżkę ubijamy jak w przepisie na opakowaniu,wsypujemy do niej kisiel i wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 08.12.2012 20:26
super ciacho :)
Jodaj 21.01.2012 08:18
posmakowałam i pychotka :) palce lizać :)
Kuchareczka2 16.01.2012 11:28
smakowicie wygląda kolorowy i na pewno pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak