Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony łosoś podany na sosie gorgonzolowo-szpinakowym z suszonymi pomidorami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z łososia 1 szt/os
szpinak świeży 1 garść
ser gorgonzola 100 gr
suszone pomiory 3 łyżki
śmietana 1 kubek
czosnek 3 ząbki
sok z cytryny
cebula 1 szt
sól
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
bazylia świeża kilka listków
wino białe wytrawne 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony łosoś podany na sosie gorgonzolowo-szpinakowym z suszonymi pomidorami

Łosoś:
Łososia przyprawiamy solą pieprzem cytrynowym. Lekko skrapiamy oliwą ze słoika po pomidorach suszonych. Wstawiamy do piekarnika na 20 min w 180 stopniach.

Sos:
Na oliwie z pomidorów suszonych smażymy cebulę. Gdy się zeszli dodajemy czosnek, oraz pokrojone w paski pomidory. Zalewamy winem. Nastepnie dodajemy ser, śmietanę. Gdy ser się rozpuści dorzucamy szpinak, ale tylko na 2 min, żeby bardzo się nie skurczył. Smakujemy i ewentualnie doprawiamy solą i czarnym pieprzem.

Podanie:
Na talerz wykładamy sos, na nim układamy upieczonego łososia. Skrapiamy go sokiem z cytryny. Dekorujemy bazylią. Ja podałam z pieczonymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

janek64 09.06.2012 18:13
Dobre :)
Beatris 23.05.2012 23:27
Sam tytuł potrawy brzmi już bardzo smakowicie. Pięknie podana rybka.
joanna43 09.05.2012 00:14
sama nazwa zachwyca nie mówiąc o daniu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak