Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KISZ Z BOCZKIEM I SZPINAKIEM

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
szpinak mrożony 1 opakowanie
ser pleśniowy 1 szt
cebula 1 szt
pieczarki 30 dag
boczek wędzony 30 dag
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól
pieprz
jajko 1 szt
ser gouda 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: KISZ Z BOCZKIEM I SZPINAKIEM

Szpinak rozmrażamy w garnku. dodajemy pokrojony ser pleśniowy. Mieszamy aby ser się rozpuścił. Na koniec dodajemy jajko i zioła prowansalskie- mieszamy i ściągamy z palnika.
Boczek kroimy w niewielkie paseczki. przysmażamy i dodajemy do niego pokrojoną w półksiężyce cebulę. cebulę delikatnie doprawiamy przyprawą uniwersalną.
Pieczarki kroimy w plasterki i dusimy do miękkości. delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto francuskie wykładamy na blasze uprzednio wysmarowanej olejem lub margaryną. Po wyłożeniu delikatnie nakłuwamy ciasto w kilka miejscach aby się nie podnosiło.
Wkładamy do piekarnika samą blachę z ciastem na ok. 10 minut 150 - 200st.
Wyjmujemy ciasto. Wykładamy kolejno na dno ciasta: Boczek z cebulką, masę szpinakową, uduszone pieczarki i posypujemy wszystko startym serem.
Wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut w temp 200st aż ser się stopi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 31.03.2013 23:11
uwielbiam takie dania
Marta1986 22.05.2012 16:26
super
Ada-Gaba 02.02.2012 10:23
pycha
KAROLA 30.01.2012 16:28
bardzo fajne, osobi?cie wypróbowane:P
Andzia1977
Andzia1977 19.01.2012 21:58
ciekawe
malcik111 17.01.2012 18:09
lAZUR:)
krzysiu510 17.01.2012 10:11
wow suuuuuper, a jaki ser pleśniowy dodajesz?
treonina 14.01.2012 13:03
takie danie z pewnością będzie smakowało mojej rodzinie :-) świetny przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak