Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka morelowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

morele 1 kg
cukier 2 szkl
spirytus 1/2 l
wódka 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka morelowa

Morele przekroić na pół i wyjąć pestki.
Do zamykanego naczynia (np.gąsiorek, słoik) wrzucamy wcześniej przygotowane morele, zasypujemy je cukrem oraz zalewamy spirytusem i wódką. Wymieszać. Szczelnie zamknąć i odstawić w nasłonecznione miejsce na około miesiąc czasu. Co tydzień wstrząsamy, aby cukier się rozpuścił.
Po tym czasie nalewkę przelewamy do ładnej butelki używając gazę. Należy bardzo dokładnie ją przefiltrować (trochę to niestety trwa), aby nie osiadł osad na dnie butelki. Odstawiamy na kolejny tydzień lub dwa.
Owoce można zjeść lub użyć do ciasta lub pijanych ciasteczek;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak