Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z mielonym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior
mielone mięso 50 dag
śmietana 1/2 szkl
cebula
żółty ser starty 20 dag
mąka 2 łyżki
gałka muszkatołowa, szczypta cukru
natka pietruszki
olej po 1 łyżeczce
masło po 1 łyżeczce

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z mielonym

kalafior myjemy, dzielimy na różyczki. Gotujemy wok 15 minut w niewielkiej ilości osolonej wody z dodatkiem cukru. Odcedzamy, wywar zachowujemy. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Smażymy ok 10 minut. Z masła i mąki robimy zasmażkę. Dodajemy wywar z kalafiora, śmietanę i połowę sera. Gotujemy 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. W naczyniu żaroodpornym układamy kalafiora i mięso. Polewamy sosem, posypujemy pozostałym serem. Zapiekamy 20 minut w temp. 2000 stopni C. Posypujemy posiekaną natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 26.07.2011 16:26
super
buksiak12 19.09.2010 11:46
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak