Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Musaka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wieprzowina 1 kg
cebula 2 sztuki
pomidory 5 sztuk
ziemniaki 3 sztuki
czosnek 4 ząbki
oliwa 4 łyżki
sól
pieprz
mąka 3 łyżki
ser żółty 30 dag
sos beszamelowy
bakłażan
wino białe wytrawne 1 1/2 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Musaka

Ziemniaki kroimy w plasterki, mięso mielimy, czosnek przeciskamy przez praskę, pomidory kroimy w plasterki, cebulę siekamy. Bakłażany kroimy w plasterki, zasalamy i odstawiamy na 30 min. Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy mięso, czosnek, pomidory. Całość zalewamy winem. Doprawiamy. Osobno podsmażamy ziemniaki. Bakłażany osuszamy, oprószamy mąką i obsmażamy z obu stron.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy w nim warstwami: bakłażany, ziemniaki, mięso. Każdą warstwę zalewamy sosem beszamelowym, czynność powtarzamy. Wierzch zapiekanki posypujemy starty na tarce serem żółtym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak