Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny drożdżowiec

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zaczyn:
mleko 1 szklanka
cukier 2 łyżki
drożdże 10 dag
mąka 2 łyżki
ponadto :
cukier 1 szklanka
mąka 1 kg
żółtko jajek 8
masło 1/2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny drożdżowiec

Zaczyn: drożdże utrzeć z cukrem, dodać letnie mleko, mąkę i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Masło stopić i ostudzić. Cukier, mąkę, żółtka i masło wymieszać z drożdżowym zaczynem. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dużą blachę posmarować tłuszczem ,napełnić ciastem, wierzch wyrównać. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 50 minut w temp. 170 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak