Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z makiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 125 g
mąka półtorej szklanki
cukier pół szklanki
jajko
wiórki kokosowe pół szklanki
kakao 3 łyzki
masa makowa
mak z puszki 1 kg
cukier puder szklanka
rodzynki 2 garście
jajko 4 szt
kasza manna 2 łyżki
aromat migdałowy kilka kropel
miód 2 łyżki
orzechy laskowe 100 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z makiem

Masa serowa:
1 kg twarogu
półtorej szklanki cukru pudru
150g margaryny Kasia
1 opakowanie budyniu śmietankowego
odrobina barwnika spożywczego czerwonego



PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciasto zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na blaszkę i podpiekamy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. Żółtka ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy mak z puszki, rodzynki parzymy we wrzątku przez kilka minut i razem z miodem, aromatem i posiekanymi orzechami laskowymi dodajemy do masy. Białka ubijamy w osobnej misce i stopniowo powoli dokładamy do maku delikatnie mieszając. Boki foremki smarujemy margaryną i wysypujemy kaszą manną. Masę makową wykładamy na podpieczony spód. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami a następnie dodajemy po łyżce twaróg i proszek budyniowy. Białka ubijamy w osobnej misce i mieszamy razem z masą. Kilka łyżek masy serowej odkładamy do miseczki a pozostałą masę wyłożyć na warstwę makową. Ser w miseczce mieszamy z odrobiną barwnika i wylewamy na wierzch tak, by na białej masie powstały wzory. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na godzinę. Posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak