Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica w cieście

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

polędwica 2 kg
masło 2-3 łyżki
oliwa 2 łyżki
jajko 2 sztuki
sól do smaku
mąka 50 dag
masło 35 dag
jajko 8 sztuk
cukier puder 2 łyżki
woda 4 łyżki
drożdże 2 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica w cieście

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z 1 łyżką cukru. Odstawić na 10 minut. Mąkę połączyć z resztą cukru i solą. Dodać drożdże, 4 jajka i zagnieść ciasto. Dodać następne 4 jajka i dalej wyrobić. Masę podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać masło, wyrobić, następnie dodać drugą część i ponownie całość wyrobić. Następnie trzecia i całość wyrobić. Odstawić na 1- 1, 5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrobić i odstawić. Polędwicę opłukać, osuszyć. Obsmażyć ją na rozgrzanej na patelni oliwie z dodatkiem masła. Piec następnie około 10 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po tym czasie oprószyć solą i odstawić do wystygnięcia. Ciasto rozwałkować. Dwa jajka roztrzepać, posmarować ciasto, wyłożyć na nie polędwicę, zawinąć ciasto sklejając brzegi, na wierzchu naciąć kratkę i znów posmarować jajkiem, piec około 30 minut w 220 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 02.03.2014 15:50
pyszny obiad
IKrakowianka 29.12.2013 18:49
świetna propozycja
Marcela 16.02.2012 15:15
brzmi całkiem smacznie
joanna77 01.11.2011 17:48
super
KasiaK90 22.09.2011 10:59
super
pioge7 29.03.2011 18:38
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak