Polędwica w cieście

Polędwica w cieście

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica

    2 kg
  • masło

    2-3 łyżki
  • oliwa z oliwek

    2 łyżki
  • jajka

    2 sztuki
  • sól

    do smaku
  • mąka

    50 dag
  • masło

    35 dag
  • jajka

    8 sztuk
  • cukier puder

    2 łyżki
  • woda

    4 łyżki
  • drożdże

    2 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z 1 łyżką cukru. Odstawić na 10 minut. Mąkę połączyć z resztą cukru i solą. Dodać drożdże, 4 jajka i zagnieść ciasto. Dodać następne 4 jajka i dalej wyrobić. Masę podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać masło, wyrobić, następnie dodać drugą część i ponownie całość wyrobić. Następnie trzecia i całość wyrobić. Odstawić na 1- 1, 5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrobić i odstawić. Polędwicę opłukać, osuszyć. Obsmażyć ją na rozgrzanej na patelni oliwie z dodatkiem masła. Piec następnie około 10 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po tym czasie oprószyć solą i odstawić do wystygnięcia. Ciasto rozwałkować. Dwa jajka roztrzepać, posmarować ciasto, wyłożyć na nie polędwicę, zawinąć ciasto sklejając brzegi, na wierzchu naciąć kratkę i znów posmarować jajkiem, piec około 30 minut w 220 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Dorian

02.03.2014 15:50
pyszny obiad

IKrakowianka

29.12.2013 18:49
świetna propozycja

Marcela

16.02.2012 15:15
brzmi całkiem smacznie

joanna77

01.11.2011 17:48
super

KasiaK90

22.09.2011 10:59
super

pioge7

29.03.2011 18:38
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat