Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z boczkiem i cebulką

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony 10 plaster
cebula 1 kg
śmietana 12% 200 ml
jajko 5 szt
mąka 30 dag
masło 6 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa cała Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z boczkiem i cebulką

Mąkę, 3 łyżki masła 5 łyżek zimnej wody i szczypta soli wyrabiamy w misce na jednolite ciasto i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Cebulę kroimy w krążki i szklimy na 3 łyżkach masła często mieszając i przyprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Wyjmujemy ciasto i wyklejamy nim formę a następnie wstawiamy na 5 minut do piekarnika na 200 st C. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i przyprawiamy solą i pieprzem. Na ciasto wykładamy cebulę, zalewamy śmietaną i na wierzch układamy plastry boczku. Pieczemy 20 minut w 200 st C.SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 11.08.2012 12:06
fajne
romanrafal
romanrafal 13.04.2012 14:08
bardzo dobra
Wafelek2601 16.03.2012 21:41
smaczna
Seba 03.03.2012 10:34
extra
Katarzyna/kate1980 14.02.2012 21:54
super
Margo1 13.01.2012 17:41
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak