Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Proste bułki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 50 g
cukier 1 łyżka
mleko 1 łyżka
woda 250 ml
mąka 500 g
olej 4 łyżki
sól 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Proste bułki

drożdże utrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawić na ok. 10 minut aż zaczną pracować. Mąkę wymieszać z solą. Do drożdży dodać wodę i olej, dosypać mąkę. Wygniatać aż powstanie gładka, zwarta kula ciasta - można mikserem z hakiem, ja robię ręcznie.
Ciasto umieścić w misce, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, np. na noc.
Po tym czasie ciasto wyjąć, zagnieść i podzielić na około 10 bułek, położyć na blaszce do pieczenia, posmarować jajkiem i obsypać ulubionymi dodatkami - zostawić na 20 minut do wyrośnięcia, w tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Piec ok. 20 minut.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 05.03.2012 11:36
Uwielbiam domowe pieczywo.
Kas2 13.01.2012 10:27
jakie puszyste!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak