Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp po serbsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sok z cytryny
czosnek 7 ząbków
wędzona słonina 10 dag
oliwa 2 łyżki
natka pietruszki 6 łyżek
wino białe wytrawne 1/2 kieliszka
karp kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Karp po serbsku

Sprawione karpie umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, wewnątrz i z zewnątrz natrzeć rozwartym z solą czosnkiem, przykryć i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Karpie nadziać posiekaną natką pietruszki i cienkimi paskami wędzonej słoniny, ułożyć na półmisku, posypać pozostałą natką, skropić oliwą, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut, często skrapiając winem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 12.01.2012 19:15
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak