CHLEB

CHLEB

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • mąka żytnia

    3/4 szklanki
  • drożdże

    50 g
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    3-4 łyżeczki
  • woda

    ok 2 szklanki
  • ziarna dyni,słonecznika itp

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robimy rozczyn ze szklanki letniej wody roztartej z drożdżami i 2 łyżkami mąki.Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia.Mąki,ziarna mieszamy, dodajemy drożdże gdy są już wyrośnięte,dodajemy wody tyle,by była konsystencja ciasta.Wyrabiamy ciasto i odkładamy przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Cistowkladamy do formy,można jeszcze posypac ziarnamipo wierzchu i pieczemy w 250 stopniach na ok godzinę. Ja akurat mam wypiekacz do chleba,wiec mój chlebek jest z wypiekacza.Wkładam tylko wszystkie skłądniki i włączam maszynę na chleb pełnoziarnisty.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iknbozka

15.04.2012 14:38
super

iknbozka

16.11.2011 10:15
super

izoldaaa6

04.10.2011 18:16
nie ma to jak domowej roboty chlebek :) mniam

Adamorek

01.10.2011 00:00
niezły

Adamorek

01.10.2011 00:00
niezły

owocówka

16.09.2011 10:27
ekstra

Koper

05.09.2011 22:49
to ja poproszę :)

gosia47-47

12.07.2011 06:41
dobre

SyMiki

18.02.2011 22:17
Muszę kiedyś sama upiec chlebek tymbardziej, że tak drożeje.

gośka

07.01.2011 14:21
ojj pychhhaaa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat