Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka prowansalskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 2-3 szt.
mąka tortowa kilka łyżek
sól do smaku
jajko 1 szt.
woda ile trzeba
masło 1/3 kostki
Bułka tarta klasyczna Prymat kilka łyżek
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka prowansalskie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki zmiksować blenderem, lub przepuścić przez maszynkę, dodać mąkę, jajo, sól, pieprz - wyrobić rękoma ciasto, by się nie kleiło. Na koniec posypać ziołami prowansalskimi - można więcej, jak ktoś uwielbia zioła:) i jeszcze raz szybko zagnieść.
Krok 1 - Kopytka prowansalskie foto
2
Z ciasta urywać kawałki, w rękach formować ruloniki, po czym na desce obsypanej mąką ucinać typowe kopytka.
Krok 2 - Kopytka prowansalskie foto
3
Kopytka wrzucać do wrzątku z odrobiną soli i gotować kilka min.od wypłynięcia.
Krok 3 - Kopytka prowansalskie foto
4
Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i szczyptę soli, wymieszać.
Krok 4 - Kopytka prowansalskie foto
5
Na bułkę tartą z masełkiem wykładać ugotowane kopytka i wymieszać delikatnie, chwile trzymać na ogniu - ok. 2 min. ciągle mieszając. Po czym wykładać na talerze i od razu podawać.
Krok 5 - Kopytka prowansalskie foto
6
Smacznego!
Krok 6 - Kopytka prowansalskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DanutaS 16.01.2012 10:18
ziołowe mogą być smaczne
ziutula
ziutula 13.01.2012 08:58
fajne te kopytka...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak