Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Błyskawiczny placek z rabarbarem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
śmietana 1 szklanka
cukier 1 szklanka
jajko 2
olej 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
esencja waniliowa
rabarbar 2-3 łodygi

Przepis i sposób przygotowania na: Błyskawiczny placek z rabarbarem

Rabarbar oczyszczamy , myjemy i odstawiamy do wyschnięcia , a gdy wyschnie to kroimy na kawałki . Jajka rozbijamy i miksujemy z cukrem , dodając podczas miksowania śmietanę , olej i esencję , kiedy zauważymy że powstała gładka masa porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i to jeszcze raz zmiksować , potem ciasto wylać na wysmarowaną masłem prostokątna blaszkę , na wierzch rozkładamy rabarbar i pieczemy w 180 st. do zarumienienia się czyli ok 35 minut. Przed podanie posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 04.04.2013 12:26
bardzo pyszne ciasto, mam podobny przepis i często robię z różnymi dodatkami - zawsze się udaje :)
babcia
babcia 27.02.2013 12:11
przepyszny
Natalia/tubisiek 20.09.2012 18:58
świetne :)
Margo1 12.01.2012 11:32
Zamiast rabarbaru możemy dać kawałki jabłek, morele suszone albo bakalie .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak