Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak po baskijsku / Pollo \'a la Vasca

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1,5 kg
szynka 1 plaster
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
brandy 1 łyżka
papryka czerwona 3 szt.
masło 80 g
pomidory 3 szt.
papryka do smaku
pieprz do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak po baskijsku / Pollo \'a la Vasca

Do żaroodpornego naczynia, na rozgrzane masło wrzucić kurczaka i pokrojone w kostkę szynkę i cebulkę. Doprawić pieprzem i solą, polać brandy i zapalić. Dorzucić obrane pomidory bez pestek i pokrojoną paprykę. Posypać papryką i dusić na małym gazie przykryte ok. 1,5 godziny. Wyjąć ptaka i odparować sos tak by pozostała 1/3 objętości. Na ogrzanym talerzu ułożyć kurczaka i polać zawartością garnka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 17.05.2012 15:26
Znakomitość.
staropolanka5 11.01.2012 23:19
ciekawa nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak