Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka kurczaka zapiekane w pomidorach

5.0
(43)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 3 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
sól do smaku
pomidory bez skórki 1,5 puszki
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
ocet balsamiczny 2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
mozzarella 125 gram
czarne oliwki 20 sztuk
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Udka kurczaka zapiekane w pomidorach

Kroki postępowania

1
Osuszone udka kurczaka nacinam ostrym nożem, spryskuję oliwą i posypuję solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawiam na minimum 1 godzinę, ale można też przygotować je dzień wcześniej wieczorem.
Krok 1 - Udka kurczaka zapiekane w pomidorach foto
2
Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, dodaję drobno pokrojoną cebulę i smażę, aż będzie szklista. Następnie dodaję posiekany czosnek, gałązki tymianku, a po minucie wlewam rozdrobnione pomidory razem z zalewą.
Doprawiam solą, pieprzem, cukrem, octem balsamicznym i całość duszę około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Usuwam gałązki tymianku.
Krok 2 - Udka kurczaka zapiekane w pomidorach foto
3
Wcześniej przygotowane udka przekładam do wysmarowanego oliwą naczynia do zapiekania i wstawiam do nagrzanego do 220°C piekarnika. Gdy udka ładnie się zrumienią obniżam temperaturę do 180°C i piekę 30 minut.
Krok 3 - Udka kurczaka zapiekane w pomidorach foto
4
Po tym czasie udka zalewam sosem pomidorowym, a na wierzchu układam oliwki i mozzarellę pokrojoną w plastry. Całość zapiekam jeszcze około 20 minut, aż mięso będzie miękkie, a ser się roztopi.
Krok 4 - Udka kurczaka zapiekane w pomidorach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 08.11.2016 14:08
Ale dobre!
Ada-Gaba 01.11.2016 17:09
pyszniutki obiadek
IZABELA29 25.09.2016 21:12
cudne danie
Milena 16.07.2016 18:19
Koniecznie muszę wypróbować :)
jagoda5913 16.09.2015 00:12
dobry pomysł na obiadek
ben-ka 11.01.2015 12:26
Taki obiadek mi się marzy....
anemon 10.01.2015 23:14
Dziękuję i polecam.
as28 06.12.2014 20:02
świetne udka
ben-ka 25.08.2014 10:23
Bardzo apetyczne są te udka.
Aleksandra/Olcia 23.08.2014 21:13
Naprawde fajna propozycja
ben-ka 30.06.2014 18:53
Bardzo apetycznie się prezentują.
Alex_M 05.03.2014 20:39
podoba mi sie ten pomysł :)
Wacław 19.01.2014 13:59
pyszne te udka !!!
anemon 14.06.2013 08:41
Nie mam pojęcie jak to robię, ale miło, że Ci się podoba. Myślę, że to fuks, zwykły fuks Misiu.
misia53 13.06.2013 12:14
Jak ty to robisz ,że tak pięknie, apetycznie wyglądają twoje potrawy...?
Granita 17.05.2013 09:07
smaczne mięsko
anemon 05.03.2013 11:06
Basiu odgapiaj proszę, a oprócz smaku lubię jeszcze to, że te udka praktycznie same się robią.
barbara11561 04.03.2013 15:02
bardzo smacznie wyglądają,nie robiłam jeszcze udek w taki sposób.Bardzo mi się podoba,na pewno odgapię przepisik :)
AURELKA 21.11.2012 14:52
hmmmm poezja smaku
alaaa 14.11.2012 22:45
wyglądają pysznie ale jak dla mnie to bez oliwek
Grazyna0211 06.10.2012 18:25
ale tu smacznie się zrobiło
annagebalska 04.10.2012 08:36
ciekawy pomysł
Cukiereczek13 14.07.2012 14:07
z pewnoscia pyszne ;)
iziona 01.02.2012 14:22
Wyglądają bardzo kuszaco :)
IZABELA29 13.01.2012 09:39
to co moje miski lubia najbardziej //

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak