Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek po węgiersku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka przenna 2 szkl
jaja 2
cebula 2
wołowina 0,5 kg
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
mąka przenna 2 łyżki
sól, pieprz do smaku
kostka rosołowa do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
woda 1 (wrząca)
papryka czerwona 2

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po węgiersku

Placek ziemniaczany:
Ziemniaki obrać, zmiksować albo zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Dodać 2 jajka, mąkę i przyprawy do smaku sól, pieprz, kucharek. Jeśli jest za rzadki dodać więcej mąki.
Sos
Wołowinę pokrojoną w kostkę podsmażyć z cebulą (kostka).Zagotować w garnku wodę dodać kostkę rosołową wrzucić do wody wołowinę z cebulką dusić na małym ogniu pod przykryciem dodać przyprawy sól, pieprz ,kucharek, można też dodać paprykę ostrą i słodką. Dodać paprykę świeżą pokrojoną w kostkę i dusić do momentu aż wołowina będzie miękka. Dodać koncentrat oregano i bazylię chwilkę pogotować , a jeśli sos będzie za rzadki rozrobić mąkę (3 łyżki ) z wodą (3 łyżki) i zaprawić nią sos i zagotować .
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak