Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flądra w cieście piwnym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z flądry 80 dag
sok z cytryny 1 łyżka
jaja 2
mąka 3 łyżki
cukier 1/4 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki
olej do smażenia
sól
pieprz
piwo jasne 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Flądra w cieście piwnym

Filety opłukać, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, przykryć, wstawić na godzinę do lodówki. Rozrobić mąkę z dwiema łyżkami piwa, dodać sól, pieprz i cukier, wbić żółtka i, cały czas ucierając, dolewać piwo. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny, po czym delikatnie, ale dokładnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Na patelni silnie rozgrzać olej. Filety zanurzać w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 21.06.2012 21:23
uwielbiam flądrę
Adamorek 09.05.2012 14:42
fajna rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak