Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z jabłek i jeżyn

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jeżyny 80 dag
jabłka 1,5-2 kg
cukier 1 kg
woda
skórka pomarańczowa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z jabłek i jeżyn

Jabłka należy dokładnie umyć, następnie obrać i wydrążyć z nich gniazda nasienne, następnie pokroić w kostkę. Jeżyny należy dokładnie opłukać i odstawić do odcieknięcia. Z cukru i wody przygotować syrop. Dodać go do jabłek i podsmażyć je w garnku. Następnie dodać jeżyny. Dodać skórkę pomarańczową, zestawić z ognia, od razu przekładać do słoików i pasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 04.11.2013 20:14
świetny smak
ankaryba 02.10.2013 10:54
pyszna konfitura :-)
Seba 17.09.2013 18:21
bardzo fajna
kasiaw 15.06.2012 10:28
ile tej wody dodać trzeba?
IlonaAlbertos 02.07.2010 19:40
Ja dodaję około 2 szklanki wody, później odparowuje. Z doświadczenia wiem, że lepiej pasteryzować. Za pierwszym razem część słoików się nie zawekowała, więc następnym pasteryzowałam dodatkowo i było w porządku.
SmacznaPyza 02.07.2010 10:35
ile wody na taką ilość cukru? konieczna jest pasteryzacja skoro przekładamy gorące do słoików?!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak