Konfitura z jabłek i jeżyn

Konfitura z jabłek i jeżyn

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jeżyny

    80 dag
  • jabłka

    1,5-2 kg
  • cukier

    1 kg
  • woda

  • skórka pomarańczowa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka należy dokładnie umyć, następnie obrać i wydrążyć z nich gniazda nasienne, następnie pokroić w kostkę. Jeżyny należy dokładnie opłukać i odstawić do odcieknięcia. Z cukru i wody przygotować syrop. Dodać go do jabłek i podsmażyć je w garnku. Następnie dodać jeżyny. Dodać skórkę pomarańczową, zestawić z ognia, od razu przekładać do słoików i pasteryzować.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

04.11.2013 20:14
świetny smak

ankaryba

02.10.2013 10:54
pyszna konfitura :-)

Seba

17.09.2013 18:21
bardzo fajna

kasiaw

15.06.2012 10:28
ile tej wody dodać trzeba?

IlonaAlbertos

02.07.2010 19:40
Ja dodaję około 2 szklanki wody, później odparowuje. Z doświadczenia wiem, że lepiej pasteryzować. Za pierwszym razem część słoików się nie zawekowała, więc następnym pasteryzowałam dodatkowo i było w porządku.

SmacznaPyza

02.07.2010 10:35
ile wody na taką ilość cukru? konieczna jest pasteryzacja skoro przekładamy gorące do słoików?!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat