Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

strudel z dynią

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
jajko 1 szt
oliwa 1 łyżka
ocet 10 kropli
sól do smaku
dynia 1 kg
cukier 150 g
sok z cytryny 1/2 szt
sórka otarta z cytryny 1 szt
cynamon 1 szczypta
goździki mielone 1 szczypta
mak 80 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 30 g
masło 40 g
sól 1 szczypta
masło 120 g
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: strudel z dynią

Ciasto przygotować tak, jak w przepisie na \"strudel z twarogiem\". Dynię obrać i usunąć pestki, zmiksować, posolić i odłożyć na 20 minut. Odlać powstały płyn, dodać sok z cytryny, skórkę, 75g cukru, cynamon i goździki, wymieszać. Mak zalać wrzątkiem, odstawić na 1 godz., zmielić 2 razy, pomieszać ze zarumienioną na maśle bułką tartą i po ostudzeniu posmarować całe ciasto. Dynię ułożyć na 1/3 powierzchni, ciasto zwinąć, zagiąć końce i ułożyć w ślimak na szerokiej blaszce, posmarowanej masłem, zawinięciami do dołu. Pokropić topionym masłem obficie i piec w gorącym piecu ok. 40 minut. po wyjęciu posypać cukrem pudrem i pokroić na kawałki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 16.05.2012 22:43
Fajna rzecz do jedzenia.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak