Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

strudel szewski

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
jajko 1 szt
oliwa 1 łyżka
ocet 10 kropli
sól do smaku
makaron wstążki 300 g
rodzynki 20 g
masło 40 g
cukier puder 50 g
cukier waniliowy 1/2 paczki
jaja 2 szt
śmietana 1 szkl.
żółtko jajek 2 szt
masło 130 g
cukier puder 70 g
twaróg 600 g

Przepis i sposób przygotowania na: strudel szewski

Ciasto przygotować tak jak w przepisie na \"strudel z twarogiem\". Pokroić podsuszony, na prostokątne kawałki odpowiadające rozmiarem blasze na której będzie się piekł (ok.6-8 szt.). Na półtwardo ugotować makaron posolonej wodzie, odcedzić i osączyć. Zmielony twaróg wymieszać z żółtkami, jajkami, cukrem waniliowym, rodzynkami i śmietaną i ubitą z cukrem, pianą z białek. Tłuszczem wysmarować blachę, położyć 3-4 warstwy ciasta strudlowego, smarując każdą roztopionym masłem. Masę serową wymieszać z makaronem i nałożyć na ciasto. Przykryć następnymi 3-4 warstwami ciasta, posmarowanymi masłem każda (chyba mało gramatycznie). Piec w średnio nagrzanym piecu ok. 45 minut. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem, studzić przez jakieś 20 minut i pokroić na kwadraty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 16.05.2012 22:42
Pycha.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak