Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z makiem i jabłkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 sztuk
cukier 1,25 szklanki
mak 1,5-2 szklanki
kasza manna 5 łyżek
jabłka 25 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło roślinne 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z makiem i jabłkami

Jabłka dokładnie umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej. Mak należy sparzyć i zemleć dwa razy. Żółtka należy utrzeć z masłem i cukrem, dodawać do nich powoli mak, proszek, kaszę i jabłka. Białka należy ubić na sztywną pianę i dodać je do masy delikatnie mieszając. Ciasto przelać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachy i piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 02.11.2013 17:43
Z chęcią zjem kawałek takiego ciasta
RenataZ-et 13.07.2013 22:52
super połączenie
IKrakowianka 28.10.2012 11:00
pycha!
Iwusia 03.07.2010 14:44
Very tasty !!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak