Ciasto z makiem i jabłkami

Ciasto z makiem i jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    6 sztuk
  • cukier

    1,25 szklanki
  • mak

    1,5-2 szklanki
  • kasza manna

    5 łyżek
  • jabłka

    25 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masło roślinne

    25 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka dokładnie umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej. Mak należy sparzyć i zemleć dwa razy. Żółtka należy utrzeć z masłem i cukrem, dodawać do nich powoli mak, proszek, kaszę i jabłka. Białka należy ubić na sztywną pianę i dodać je do masy delikatnie mieszając. Ciasto przelać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachy i piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wafelek2601

02.11.2013 17:43
Z chęcią zjem kawałek takiego ciasta

RenataZ-et

13.07.2013 22:52
super połączenie

IKrakowianka

28.10.2012 11:00
pycha!

Iwusia

03.07.2010 14:44
Very tasty !!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat