Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 20 dkg
masło 5/8 kostki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jaja 6 sztuk
Nadzienie:
masło 3/4 kostki
mleko 3 szklanki
budyń śmietankowy 2 z cukrem

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Szklankę wody zagotować, dodać masło, a gdy się rozpuści wsypać mąkę i ucierać na wolnym ogniu. Kiedy powstanie masa odklejająca się od garnka, ostudzić. Dodać jaja i proszek do pieczenia, zmiksować. Przełożyć na blachę, piec w piekarniku w temp. 200 stopni przez 20 minut.
Mleko zagotować, zostawić 1/2 szklanki do rozprowadzenia budyniów. Kiedy się zagotuje wlać budynie i mieszać aż do zgęstnienia. Ostudzić, utrzeć z masłem. Ciasto przekroić na połowę, przełożyć masą. Schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 31.01.2014 15:10
dawno nie robiłam karpatki, aż zatęskniłam za jej smakiem
Ola1young 12.12.2013 13:10
jedno z ulubionych ciast :)
agnieszka214 18.11.2013 13:20
uweilbiam zawsze to ciasto
m1monika 19.04.2013 10:53
mój mąż bardzo lubi :-)
IlonaAlbertos 18.03.2013 18:49
Uwielbiam karpatkę.
ben-ka 16.03.2013 10:24
lubię karpatkę a tak dawno jej nie robiłam.....
Anna138 02.11.2012 23:13
pyszne ciasto
Seba 04.10.2012 09:05
uwielbiam karpatkę
Motorek 30.08.2012 08:50
smaczna
noculos 10.06.2012 21:17
uwielbiam karpatkę !!!
noculos 10.06.2012 21:17
uwielbiam karpatkę !!!
mirosława4 02.05.2012 16:08
smaczna
RenataZ-et 30.04.2012 22:04
moje ulubione ciasto :)
mela25 07.04.2012 06:50
pyszne ciasto
Angelika10 12.01.2012 00:27
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak