halibut w zielonym sosie

halibut w zielonym sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • halibut

    1,5 kg
  • mąka

    2 łyżki
  • oliwa

    6 łyżek
  • cebula

    1 szt
  • białe wino

    6 łyżek
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • natka pietruszki

    6 łyżek
  • sól

    1,5 łyżeczki
  • groszek

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Rybę pokroić na dzwonka ok 1 cm grubości, zdjąć skórę, posolić i posypać mąką. Smażyć na rozgrzanej oliwie tak, by się ładnie zarumieniła. Zdjąć z gazu, a oliwę przelać łyżką do garnka. Halibuta przykryć i trzymać w cieple. Oliwę zagrzać, wrzucić i zeszklić cebulę. Dodać resztę mąki, wlać szklankę wody, wino i wymieszać. Mieszając gotować na dużym gazie,aż zgęstnieje. Zmniejszyć gaz i dusić pare minut. Natkę, czosnek i sól rozgnieść w misce i wymieszać z 5 łyżkami sosu, wlać do garnka i mieszając dusić przez 2 minuty. Doprawić. Groszek ugotować, położyć koło ryby na ogrzanym talerzu, zalać sosem i podgrzać w piecu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

15.05.2012 15:57
Ale bym zjadła.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat