Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

halibut w zielonym sosie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

halibut 1,5 kg
mąka 2 łyżki
oliwa 6 łyżek
cebula 1 szt
białe wino 6 łyżek
ząbki czosnku 2 szt
natka pietruszki 6 łyżek
sól 1,5 łyżeczki
groszek 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: halibut w zielonym sosie

Rybę pokroić na dzwonka ok 1 cm grubości, zdjąć skórę, posolić i posypać mąką. Smażyć na rozgrzanej oliwie tak, by się ładnie zarumieniła. Zdjąć z gazu, a oliwę przelać łyżką do garnka. Halibuta przykryć i trzymać w cieple. Oliwę zagrzać, wrzucić i zeszklić cebulę. Dodać resztę mąki, wlać szklankę wody, wino i wymieszać. Mieszając gotować na dużym gazie,aż zgęstnieje. Zmniejszyć gaz i dusić pare minut. Natkę, czosnek i sól rozgnieść w misce i wymieszać z 5 łyżkami sosu, wlać do garnka i mieszając dusić przez 2 minuty. Doprawić. Groszek ugotować, położyć koło ryby na ogrzanym talerzu, zalać sosem i podgrzać w piecu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 15.05.2012 15:57
Ale bym zjadła.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak