Pyzy na parze

Pyzy na parze

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    4 szklanki
  • żółtka

    4 szt
  • drożdże

    40 dag
  • masło płynne

    4 łyżki
  • szczypta soli

    szczypta
  • cukier

    3 łyżki
  • mleko

    1 i 2/3 szkalnki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W ciepłym mleku z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki mieszamy rozkruszone drożdże.Do wyrośniętych drożdży dodajemy żółtka sól, mąkę.Wyrabiamy lekkie ciasto.Dodajemy masło i chwilę wyrabiamy.Odstawiamy do wyrośnięcia.Gdy podwoi objętość odrywamy i wykładamy na posypaną mąką stolnicę.Chwilę wyrabiamy.Rozwałkowujemy na grubść 1 cm .I wykrawamy szklanką krążki.Odstawiamy do wyrośnięcia.W specjalnym garnku nalewamy pół wody na górę sitko .I czekamy aż woda się zagotuje.Następnie kładziemy pyzy i przykrywamy pokrywką.Parujemy przez ok 7 min.Z takiej prporcji wychodzi ok 35 klusek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eli82

16.08.2011 20:22
apetyczne

Sylwia56

29.07.2011 12:39
rewelacja

gusia1000

18.05.2011 19:18
Ślicznie wyszły.

gusia1000

23.04.2011 19:36
Super wygląd i na pewno smak.

Barbara/zuza22_85

22.03.2011 16:39
apetycznie wygladają

SyMiki

10.03.2011 11:37
pychotka

nikusonka

25.02.2011 22:31
uwielbiam

wiola28a

19.02.2011 18:25
super

Grażyna13

28.01.2011 10:16
Robię nieco inaczej. Uwielbiam je !

wolochski

24.01.2011 23:10
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat