Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sztufada

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wołowe z udźca 1,2 kg
słonina 10 dag
seler korzeniowy 10 dag
gęsta śmietana 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
smalec 1 łyżka
masło 1 łyżka
cukier - -
marchewka 2 sztuki
pieczarki 40 dag
cebula 2 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat - -
wino czerwone wytrawne 1/2 szklanki
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat - -
Papryka ostra mielona Prymat - -

Przepis i sposób przygotowania na: Sztufada

Umyte i osuszone mięso lekko zbić, naszpikować słupkami słoniny, natrzeć solą, przyprawą do pieczeni Prymat i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godz. Cebule obrać i pokroić w kostkę, a marchewkę i seler obrać, opłukać i zetrzeć na grubej tarce.
Mięso zrumienić na oliwie z dodatkiem smalcu, przełożyć do rondla, oprószyć papryką Prymat, dodać warzywa, przykryć i dusić na małym ogniu kilka minut. Wlać wino, kilka łyżek gorącej wody i dusić pod przykryciem 1,5-2 godz., kilkakrotnie obracając mięso i w razie potrzeby podlewając gorącą wodą.
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić i podsmaży na maśle. Na 20 min przed końcem duszenia dodać do mięsa.

Miękkie mięso wyjąć z rondla i ułożyć na półmisku. Sos zabielić śmietaną, doprawić do smaku, zagotować i polać nim mięso. Podawać z kluskami kładzionymi lub francuskimi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iza15 18.05.2011 23:48
ciekawy przepis
Tika4444 11.04.2011 08:28
warto wypróbowac
Tika4444 11.04.2011 08:28
fajny przepis z wołowinki
szajba2 17.02.2011 15:42
całkiem ciekawe
Magdalena80 01.02.2011 23:37
bardzo smaczna ta pieczeń
Babciagramolka 04.01.2011 10:31
Jak ja dawno nie robiłam pieczeni wołowej- trzeba zrobić
Barbara55 18.10.2010 15:32
sztufada lepsza niż szuflada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak