Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z kurkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron grube wstążki 40 dag
kurki 25 dag
boczek wędzony 10 dag
cebula 2 sztuki
bulion 1 szklanka
olej 3 Lyżki
natka pietruszki 1 pęczek
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
kwaśna śmietana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z kurkami

Cebule pokroić w drobną kostkę.Wędzony boczek również pokroić w kostkę.Kurki oczyścić,opłukać i osączyć na sitku.Natkę pietruszki umyć,osuszyć.Kilka gałązek zostawić do dekoracji,resztę posiekać,Zagotować w rondlu wodę,osolić,dodać łyżkę oleju.Wrzucić do wrzątku makaron,ugotować według przepisu na opakowaniu.W tym czasie mocno rozgrzać olej na patelni,podsmażyć na nim boczek.Dodać cebule,zeszklić.Dodać kurki,smażyć kilka minut razem z cebulą i boczkiem stale mieszając.Podlać rosołem,zagotować.Całość przyprawić na pikantnie solą,pieprzem i papryką,dodać kwaśną śmietanę,wymieszać.Tak przygotowany sos posypać natką.Makaron odcedzić po ugotowaniu.Na 4 talerzach umieścić porcje makaronu oraz grzybów z sosem.Udekorować natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gottrina 10.01.2012 16:58
świetny pomysł na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak