Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czysty

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wywar z kości 1 litr
sól
włoszczyzna 10 dag
cebula 0,5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
cukier
czosnek 1-2 ząbki
Kwas burakowy 0,25 litra
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czysty

Na wywarze z kości podgotować włoszczyznę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki buraki (oczywiście obrane) i cebulę. Pilnować aby całość się nie zagotowała - wtedy barszcz traci kolor i robi się brunatny. Wrzucić do tego liść laurowy i ziarenka pieprzu i odrobinę cukru i roztarty czosnek. Całość doprawić pieprzem (jeśli jest za mało pikantny) i przecedzić. Podawać z krokietami, pasztecikami, czy z uszkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kas2 11.01.2012 18:21
rozgrzewający, bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak