Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

strudel z twarogiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
oliwa 1 łyżka
jajko 1 szt
ocet 10 kropli
sól do smaku
twaróg 450 g
jaja 2 szt
cukier puder 70 g
rodzynki 40 g
skórka z cytryny do smaku
śmietana 2 łyżki
masło 50 g
kasza manna 20 g
masło 80 g
cukier puder 60 g

Przepis i sposób przygotowania na: strudel z twarogiem

Wysypać na stolnicę mąkę, zrobić dołek, wlać wymieszane jajko, oliwę i ocet, posolić i dolać ok. 3/4 szklanki wody ciepłej. Bardzo dokładnie wyrobić ciasto, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto w kulę i położyć na posypanym mąką talerzu, przykryte miską, na 1 godzinę. Na stół położyć drugi talerz obrócony dnem do góry, przykryć obrusem, posypać mąką. Ciasto lekko rozwałkować, położyć na talerzu podobrusowym i od samego środka, rękoma posypanymi mąką, wyciągnąć ciasto do siebie, początkowo powoli, a później trochę energiczniej. Grubsze końce ciasta poza stołem obciąć. Wyciągnięte ciasto zostawić do przeschnięcia. Twaróg zmielić dodać żółtka, cukier i śmietanę, rozgnieść na gładką masę, dodać rodzynki i dodając ubitą pianę z białek delikatnie wymieszać. Ciasto posmarować roztopionym masłem, posypać manną, nałożyć masę serową i zwijać ciasno, podnosząc 2 rogi obrusa. Końce zagiąć i w posmarowanej okrągłej foremce, zawinąć w ślimak, układając szwem do dołu. Piec ok. 30 minut w nagrzanym piecu, podlewając masłem. Podawać na ciepło pokrojony na kawałki i posypany cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Papryczka 27.06.2012 21:22
smaczny lubię z serem
gusia1000 15.05.2012 15:53
Dobry.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak