Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masa kaimakowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
śmietana 30% 0,5 szklanki
cukier 1 szklanka
masło 1,5 łyżki
cukier 1,5 łyżki
woda 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Masa kaimakowa

Przygotować karmel: na patelni (suchej) zrumienić cukier, po czym zagotować go z wodą). Przygotować masę: Śmietankę i mleko gotować z cukrem mieszając i pilnując aby masa się nie przypaliła. Gotować do czasu aż masa zacznie gęstnieć (około 2 do 3 godzin). Pod koniec dodać karmel i wymieszać. Można sprawdzić, czy kajmak jest gotowy w taki sposób: należy odrobinę masy wylać na talerzyk i jeżeli zastyga, a nie rozlewa się masa jest gotowa. Do przestudzonej masy dodać masło i utrzeć wszystko. Gotowe! Można przekładać nim wafle, herbatniki, podawać z owocami, bitą śmietaną czy naleśnikami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 20.03.2012 08:46
pycha
romanrafal
romanrafal 04.03.2012 19:02
dobre
caralajna 26.01.2012 10:51
o. bardzo przydatny przepis :)
Kas2 16.01.2012 19:03
o mniam! pewnie wylizałabym miseczkę :)
senninha 10.01.2012 17:40
polecam, choć jest czasochłonna!
JUSTYNA61 10.01.2012 17:27
zrobię to na pewno

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak