Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

buchty z twarogiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
drożdże 20 g
masło 40 g
jajko 1 szt
mleko 1/2 szkl.
skórka z cytryny do smaku
cukier 20 g
sól do smaku
cukier puder 30 g
rodzynki 20 g
cukier puder 50 g
migdały 20 g
masło 40 g
twaróg 200 (tłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: buchty z twarogiem

Przygotować rozczyn z 50g mąki, drożdży, mleka i cukru i zostawić do wyrośnięcia. Połączyć z resztą mąki, solą, jajkiem i startą skórką z cytryny. Ciasto wyrobić i dodać roztopione i ostudzone masło. Wymieszać i odstawić, przykryte ściereczką na 30 minut w ciepłe miejsce. Z żółtkiem i cukrem wymieszać roztarty twaróg, dodać rodzynki i posiekane migdały. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wyciąć kwadraty o boku dł. 5 cm. Nałożyć na każdy łyżeczkę nadzienia, złapać za rogi i zgnieść, zakrywając nadzienie. Każdą bułeczkę posmarować roztopionym masłem i położyć, odwracając w płaskim rondlu wysmarowanym masłem. Przykryte, zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Wstawić do pieca rozgrzanego do temp. 190 st na ok. 40 minut. Podawać lekko ostudzone i posypane cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 15.05.2012 15:52
Tylko je robić, a potem się nimi zajadać.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak