Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

czeskie dolki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
cukier 50 g
masło 40 g
powidła śliwkowe 120 g
mleko 1 szkl.
żółtko jajek 2 szt
drożdże 20 g
skórka z cytryny do smaku
sól do smaku
masło 70 g
cukier puder do smaku
śmietana 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: czeskie dolki

Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki mleka, dodać 2 łyżki mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.Cukier i żółtka utrzeć, dodać startą skórkę z cytryny, połączyć z rozczynem i ubijać dodając powoli mąkę i mleko. Na koniec dodać roztopione, ostudzone masło, ubić i zostawić przykryte ściereczką na 20 minut. Dołkownicę rozgrzać i posmarować roztopionym masłem. Wlewać po łyżce ciasta i smażyć z obu stron. 2 dołki posmarowane powidłami zlepić i podawać posypane cukrem pudrem. Oddzielnie podać śmietanę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 15.05.2012 15:51
I ta nazwa dania ?
krokodyl 03.03.2012 09:14
dzięki za komentarze
Marzena34 02.03.2012 16:59
fajne
Marzena34 02.03.2012 16:59
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak