Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makaron w śmietanowym sosie z kurczakiem i pieczrkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka podwójny 1 sztuka
pieczarki 0,5 kg
makaron 0,5 kg
smietana 18% 3-4 łyżki
mąka ziemniaczana 2-3 łyżki
woda
olej do smażenia
pieprz
sól
cebula 1 mała sztuka
masło 2 łyżki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
papryka czerwona

Przepis i sposób przygotowania na: makaron w śmietanowym sosie z kurczakiem i pieczrkami

Makaron gotujemy do miękkości ( ja najczęściej używam świderków).
Pieczarki należy opłukać pod bieżącą wodą i pokroić, cebulę także pokroić na bardzo drobne kawałeczki. To wszystko wrzucamy do rondelka, w którym będziemy gotować sos. Podlewamy delikatnie wodą, wrzucamy dwie łyżki masła, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dusimy warzywa na małym ogniu do miękkości. W tym czasie kroimy pierś z kurczaka na małe kawałeczki, obsypujemy w przyprawie do kurczaka i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Usmażone mięso wrzucamy do gotujących się pieczarek. Do rondelka dolewamy tyle wody, by pokryła jego zawartość i dusimy kolejne 10 minut. Po tym czasie rozrabiamy śmietanę z dodatkiem gorącego sosu i wszystko wlewamy do rondelka. Teraz czas przyprawić do smaku cały sos-najlepiej by sos był dość pikantny, będzie dobrze smakował z delikatnym w smaku makaronem - pieprzem, solą i słodką papryką. Na koniec rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody i rozprowadzamy w rondelku. Należy doprowadzić do wrzenia, często mieszając i gotowe. Sosem polać makaron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 25.05.2012 20:26
pyszne
marta34 10.05.2012 09:03
uwielbiam
Urszula5 07.04.2012 20:37
bardzo pyszne
agnieszka137 10.01.2012 23:45
apetyczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak