Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezy orzechowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 40 dag
białko 8 sztuk
czekolada gorzka 20 dag
cukier wanilinowy 1 opakowanie
sól 1 szczypta
tłuszcz do formy 1 łyżka
orzechy laskowe 10 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Bezy orzechowe

Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić ze szczyptą soli w wysokim naczyniu na sztywną piane.Dodać cukier i cukier waniliowy nie przerywając ubijania.Gdy masa będzie sztywna dodać stopniowo orzechy.Blachę nasmarować tłuszczem a następnie przykryć pergaminem.Masą napełnić szpryce z końcówką w kształcie gwiazdki.Wyciskać ma se na blachę formując podłużne kształty.Rozgrzać piekarnik do temperatury 75 stopni,wstawić blachę,piec bezy przez 20 minut,następnie wyłączyć piekarnik,pozostawić bezy na 20 minut i ponownie rozgrzać piekarnik do 75 stopni.Pozostawić bezy w wyłączonym piekarniku na 2 godziny.Roztopić gorzką czekoladę.W płynnej czekoladzie maczać bezy do połowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak