Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

knedle z morelami z ciasta parzonego

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 160 g
masło 130 g
jaja 3 szt
sól do smaku
morele małe 800 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 70 g
cukier puder 70 g

Przepis i sposób przygotowania na: knedle z morelami z ciasta parzonego

40g masła zagotować z 300ml wody, wsypać mąkę i mieszając zagotować na słabym gazie, aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia i łyżki. Zdjąć z gazu, posolić i pojedynczo wbijać jaja, mocno mieszając, by powstała gładka masa, ostudzić. Na omączonej stolnicy uformować wałek o grubości 2-3 cm, pociąć na plasterki, rozpłaszczyć i zawijać morele. Knedle wkładać do rondla z wrzątkiem i powoli gotować ok. 5 minut. Wyjąć, obtoczyć w zarumienionej na maśle bułce tartej i posypać cukrem. Podawać gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 15.05.2012 15:50
Pyszność.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak