Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort truflowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
1 torebka cukru waniliowego
cukier 200 g
mąka tortowa 150 g
mąka ziemniaczana 35 g
1/2 pałskiej łyżeczki proszku do pieczenia
kakao 15 g
śmietana kremówka 250 ml
masło 100 g
rum 5 łyzek
łyżka spirytusu
deser 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort truflowy

Wymieszac razem mąki obie, proszek, kakao, przesiac do masy jajecznej. Wymieszac najlepiej łopatka bez uzycia miksera. Ubic białka na sztywno, ostroznie połaczyc z masą;. Tortownice wyłozyc papierem do pieczenia, przełozyc ciasto i piec 30 minut w 180st. Wyjać forme, po ostygneiciu wyjać ciasto z formy i przekroic na 3 blaty. Pokruszyc polewe czoladowa, dodac smietanke, rozpuscic razem na piecu w kapeili wodnej cały czas mieszajac. Ostudzic. Przelac do miski, dodać masło, ubic do uzyskania piany. Krem powinien podwoic swoja objętosc. (W trakcie ubijania wygladalo jakby masa wogole nie chciała steżec, ale wystarczylo ze wyłaczyłam robota, odeszłam na 2 minuty a gdy wrocilam masa była pieknie sztywna idealna do rozsmarowania jej na biszkoptach). Dodac rum i spirytus ostroznie wymieszac. Mase wylozyc na pierwszy biszkopt, przykryc drugim biszkoptem, znowu masa, biszkopt i calosc posmarowac pozostalym kremem. Tort odstawic na noc do lodówki, Zdecydowanie jest lepszy gdy odstoi swoje. Dekoracja: W rondelku zagrzac wodę, na misce w kapieli wodnej rozpuscic albo czekolade albo polewe czekoladowa. Papier do pieczenia wylozyc na płaska deske lub tacę, Czekolade cienką warstwą rozsmarowac na papierze, tak by powstał płaski prostokat. Wstawic do lodówki do stwardniecia. Wystarczy ok 30 minut. Wyjac połamac w intersujace nas kawałki i udekorowa tort dookoła i z wierzchu. Kawałki platow czekolady przyklejałam na rozpuszczonej czekoladzie deserowej (wystarczyla jedna kostka). Chodzilo o to ze masa na torcie po wyjeciu nei byla sie wstanie przykleic do kawałków zmarznietej polewy, wiec smarowałam kawałek polewy czekolada i przyklejalam do boku tortu. Reszte pociełam nozem i posypalam góre. Tort jest bardzo mocno czekoladowy o mocnym alkoholowym aromacie. Na udane urodziny idealny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ziabela 09.07.2011 16:55
bernika powiedz, że jestes z rzeszowa i zapraszaszasz na deser
Ziabela 08.07.2011 11:02
ooo matko niebo:D
eli_555 25.09.2010 23:45
super tort
banditka 10.09.2010 09:43
slicznie wyglada ;) prawie jak Sachera
gryczyn 30.08.2010 14:37
Super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak