Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryż po ampurdańsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1,2 kg
ryż 400 g
kraby w puszce 2 szt
ząbki czosnku 4 szt
pomidory 200 g
słonina 60 g
oliwa 1 szkl.
papryka czerwona 1 szt
natka pietruszki do smaku
papryka do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: ryż po ampurdańsku

W garnku o grubym dnie, rozgrzać oliwę do temperatury dymienia i usmażyć na niej pokrojoną w kostkę słoninę. Kiedy zezłoci się, włożyć kurczaka podzielonego na 6 części ( wiem, że później będzie \"nieuczciwie\" przy przydzielaniu konsumentom). Przyrumienić dookoła, wyjąć i odsączyć. Do oliwy włożyć mięso krabów, przesmażyć, również wyjąć i odsączyć. Teraz wrzucić pomidory oczywiście bez skóry i pestek gromady oraz czosnek posiekany metodą tradycyjną tj ostrym nożem. Dusić przykryte, aż masa przypominać będzie pure\'e. Dodać wtedy ptaka mięso i dusić w sosie przez 5 minut. Dodać skorupiaki i dalej dusić, posypując pod koniec mielona papryką. Mieszać i dosypać ryż. Zalać ciepłą wodą (ponad litr) i zagotować. Jeszcze raz pomieszać i gotować, aż ryż wchłonie wodę, ale nie rozgotuje się ( ok. 20 min.). Przed podaniem dodać pokrojoną w paski paprykę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 10.05.2012 16:46
Łał, jaka nazwa dania ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak