Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryż po myśliwsku / Arroz cazadora

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 400 g
kuropatwa 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
wino białe wytrawne 1/2 szkl.
cebula 2 szt
pomidory 150 g
oliwa 3/4 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: ryż po myśliwsku / Arroz cazadora

Czosnek, liść laurowy i przekrojoną na pół cebulę wrzucić na rozgrzaną oliwę (1/2 szkl.) w wysokim garnku z przykrywką. Włożyć oczyszczoną, umytą i osuszoną kuropatwę, dusić przykrytą ok. 40 minut na słabym ogniu. Dolać wino i zdjąć z gazu. Gdy trochę ostygnie wyjąć ptaka ,a resztę zmiksować. Dodać resztę oliwy, zagrzać i dodać ćwiartki pomidorów bez skórki i pestek. Dusić na słabym gazie ok. 5 minut. Włożyć podzieloną kuropatwę, dolać 1,5 l wody i zredukować objętość płynu do 1,23 l ( niecałe 5 szklanek) :). Wrzucić ryż i gotować pod przykryciem do miękkości. Potrawa ma przypominać gęstą, domową zupę, nie to co na mieście. Podawać gorącą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 10.05.2012 16:44
Wyśmienicie.
Marzena34 24.04.2012 16:30
wspaniałe
Marzena34 24.04.2012 16:30
wspaniałe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak