Wieprzowina a la dzik

Wieprzowina a la dzik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • smalec

    1 łyżka
  • sól

    - -
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • cebula

    2 sztuki
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • pieprz Prymat

    10 ziaren
  • ziela angielskie Prymat

    10 ziaren
  • owoc jałowca

    kilka szt.
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • goździki całe

    3-4 sztuki
  • wino białe wytrawne

    1/2 szklanki
  • mięso wieprzowe

    1,5 (np. łopatka)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos: 1 łyżka masła, 1 łyżeczka mąki, 1 szklanka bulionu z kostki rosół wołowy KUCHAREK, 1 łyżka powideł śliwkowych, sól, pieprz czarny mielony Prymat

Przygotować marynatę: składniki marynaty – z wyjątkiem cebul - zagotować wraz z przyprawami Prymat. Cebule obrać i pokroić w plastry. Umyte mięso włożyć do garnka, obłożyć plasterkami 1 cebuli i zalać gorącą marynatą. Przykryć i przechowywać 4-6 dni w lodówce. Codziennie przewracać. Następnie mięso wyjąć z marynaty, osuszyć, natrzeć solą i zostawić na 2-3 godz. Mięso przełożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanny, obłożyć plastrami cebuli i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec około 90 min, często skrapiając marynatą lub zimną wodą. Z mąki masła zrobić zasmażkę i rozprowadzić bulionem KUCHAREK. Dodać powidła i wymieszać. Polać pieczeń sosem i chwilę zapiekać.

Podawać pokrojoną w ukośne plastry. Przetarty sos podać w sosjerce

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

sundaytn

16.05.2011 11:21
pycha

szajba2

17.02.2011 15:42
dobry jest też dzik ala wieprzowina

Babciagramolka

03.01.2011 11:00
Dziczyzna jak dobrze doprawiona to rarytas - brawo za powidła

Barbara55

17.10.2010 15:23
ala dzik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat