Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina a la dzik

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

smalec 1 łyżka
sól - -
sok z cytryny 2 łyżki
cebula 2 sztuki
cukier 1/2 łyżeczki
pieprz Prymat 10 ziaren
ziela angielskie Prymat 10 ziaren
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Goździki całe Prymat 3-4 sztuki
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
mięso wieprzowe 1,5 (np. łopatka)

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina a la dzik

Sos: 1 łyżka masła, 1 łyżeczka mąki, 1 szklanka bulionu z kostki rosół wołowy KUCHAREK, 1 łyżka powideł śliwkowych, sól, pieprz czarny mielony Prymat

Przygotować marynatę: składniki marynaty – z wyjątkiem cebul - zagotować wraz z przyprawami Prymat. Cebule obrać i pokroić w plastry. Umyte mięso włożyć do garnka, obłożyć plasterkami 1 cebuli i zalać gorącą marynatą. Przykryć i przechowywać 4-6 dni w lodówce. Codziennie przewracać. Następnie mięso wyjąć z marynaty, osuszyć, natrzeć solą i zostawić na 2-3 godz. Mięso przełożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanny, obłożyć plastrami cebuli i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec około 90 min, często skrapiając marynatą lub zimną wodą. Z mąki masła zrobić zasmażkę i rozprowadzić bulionem KUCHAREK. Dodać powidła i wymieszać. Polać pieczeń sosem i chwilę zapiekać.

Podawać pokrojoną w ukośne plastry. Przetarty sos podać w sosjerce

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sundaytn 16.05.2011 11:21
pycha
szajba2 17.02.2011 15:42
dobry jest też dzik ala wieprzowina
Babciagramolka 03.01.2011 11:00
Dziczyzna jak dobrze doprawiona to rarytas - brawo za powidła
Barbara55 17.10.2010 15:23
ala dzik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak