Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina a la dzik
Przygotować marynatę: składniki marynaty – z wyjątkiem cebul - zagotować wraz z przyprawami Prymat. Cebule obrać i pokroić w plastry. Umyte mięso włożyć do garnka, obłożyć plasterkami 1 cebuli i zalać gorącą marynatą. Przykryć i przechowywać 4-6 dni w lodówce. Codziennie przewracać. Następnie mięso wyjąć z marynaty, osuszyć, natrzeć solą i zostawić na 2-3 godz. Mięso przełożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanny, obłożyć plastrami cebuli i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec około 90 min, często skrapiając marynatą lub zimną wodą. Z mąki masła zrobić zasmażkę i rozprowadzić bulionem KUCHAREK. Dodać powidła i wymieszać. Polać pieczeń sosem i chwilę zapiekać.
Podawać pokrojoną w ukośne plastry. Przetarty sos podać w sosjerce