Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzzechowe ciasteczka

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
orzechy włoskie 10 dag
żółtko jajek 6
cukier puder 20 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
sól 1/3 łyżeczki
śmietana 4 łyżki
margaryny 2 kostki
białko 1

Przepis i sposób przygotowania na: Orzzechowe ciasteczka

Mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sól oraz cukier puder. Do tego dodajemy wcześniej dokładnie zmielone orzechy włoskie. Dodajemy także śmietanę, margarynę oraz żółtka. Całość ugniatamy na ciasto. Ugniecione ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremkami ciasteczka. Ciasteczka smarujemy białkiem, a później posypujemy ozdobną posypką lub cukrem ( dekorujemy według własnej inwencji). Ciasteczka układamy na formię, którą musimy obłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez około 10 -14 minut w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 02.06.2012 09:14
świetne do kawusi
Gosia20 30.04.2012 11:30
do kawki :)
KasiaK90 26.03.2012 10:35
pycha
pioge7 24.01.2012 10:22
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak