Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z kurkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szkl.
jajko 1 szt
sól 1 szczypta
Farsz: 1 szt
kurki 60 dag
natka pietruszki 1 pęczek
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
masło 3 łyżki
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
sól 1 do smaku
pieprz 1 do smkau
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kurkami

1. Ciasto: Ze składników z dodatkiem szkl. przegotowanej zimnej wody, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na pół godz do zamrażalnika.
2. Farsz: Grzyby oczyścić, umyć i pokroić. Na maśle zeszklić posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać grzyby, podsmażyć. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Dodać posiekaną natkę, całe jajko, bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. Większą część ciasta wyłożyć na natłuszczoną formę do tarty. Na to wyłożyć farsz. Resztę ciasta rozwałkować, powycinać nożem listki i ułożyć na farszu. Liście oraz brzegi tarty posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 40 min w temp. 190st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 17.02.2014 01:36
Oj zjadłabym taką ,musi być smaczna :-)
Adam/ZUB3R 07.10.2013 11:41
wygląda smacznie
Iwusia 20.09.2013 23:12
bardzo smakowicie wygląda
RenataZ-et 19.09.2013 23:23
wygląda rewelacyjnie
Anna133 11.09.2013 07:06
ciekawy przepis
adelajda 18.08.2013 13:51
super tarta
pajbek 06.08.2013 08:17
Oj, to musi być smaczne :-)
caralajna 14.06.2013 07:32
fajna, uwielbiam kurki
MAR3STA 14.02.2013 19:09
dla mnie bomba
banditka 27.02.2012 09:03
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak